E-ogrlicu mogu koristiti za…

E-ogrlicu mogu koristiti za…

Većina postavljenih pitanja započinje sljedećim riječima: »Mogu li koristiti e-ogrlicu za…«. Nakon pitanja obično slijedi objašnjenje neke vrste agresivnog ponašanja.

Na primjer: Mogu li koristiti e-ogrlicu za spriječavanje loše reakcije mog psa na druge pse? Mogu li koristiti e-ogrlicu kako bi se spriječilo psa da laje na nepoznate ljude? Mogu li zaustaviti psa e-ogrlicom kad želi loviti mačku ili je čak ugristi?

Na ovu vrstu pitanja mogu odgovoriti s da i ne.

Potreban je složen odgovor kako bi vlasnicima pasa pomogli kada su u pitanju njihova očekivanja i njihova odgovornost u upravljanju psima i situacijama u kojima ih smještaju.

Prvo se uhvatimo u koštac s očekivanjima

Psi ne napadaju druge pse, ne laju na strance i ne love mačke jer bi im bila svrha otežati naš život. Napadaju druge pse najvjerojatnije zato što su ili slabo socijalizirani ili zato što smo nehotice potkrijepili takvo ponašanje kad je pas bio na povodcu. Često se dogodi da slučajno i nehotice stvorimo situaciju u kojoj se naš četveronožni prijatelj osjeća ugroženim ili frustriranim zbog ograničenja i zabrana.

Psi laju na nepoznate ljude jer imaju urođeni instinkt čuvanja svog teritorija. Ovo je jedna od osobina koju smo prije mnogo godina cijenili i očekivali od njih, a ta je osobina ostala kod većine pasa. Ako pas laje na osobu koja ima loše namjere ili ako zaustavi pljačkaša u našem domu, mi ga slavimo i o njemu pričamo kao o heroju. Međutim, ako laje na izviđača ili ga čak ugrize, govorimo o neočekivanom ponašanju našeg psa. Pas, naravno, nema takvu razinu sposobnosti da može razlikovati osobu s dobrom ili lošom namjerom, oni samo znaju da je to stranac.

Psi love mačke jer su po prirodi grabežljivci. Love ono što trči i bježi jer žele nekoga uhvatiti ili jednostavno zato što je zabavno i daje im osjećaj produktivnosti.

Činjenica je da psi rade pseće stvari

No, razumjeti »zašto« samo je polovica jednadžbe. Ako želite promijeniti ponašanje svog psa na način da je u skladu s vašim očekivanjima, morate preuzeti odgovornost i naučiti ih što je uopće primjereno ponašanje.

Odgovornost uključuje vrijeme i vježbu

Čim dovedemo štene u svoj dom, trebali bismo započeti proces socijalizacije koji uključuje izlaganje psa drugim psima, ljudima i novim iskustvima na pozitivan način. To im pomaže u učenju povjerenja i kako se nositi sa stresom u novim situacijama. Moramo biti svjesni odgovornosti da svoje pse naučimo određenim obrascima ponašanja. Učeći ih ponašanju riječima poput: šapa, tiho, dođi, sjedni, dolje, stani itd. stvaramo izvrstan način komuniciranja kako bi trebali reagirati, umjesto da im dopustimo da se oslanjaju na svoj uobičajeni obrazac ponašanja poput lova, lajanja ili grizenja.

U ovaj dio treninga poslušnosti može se uvesti ogrlica za daljinski trening. Upravo u ovoj situaciji spomenuti uređaj blista i odskače od prosjeka svojom sposobnošću jasne komunikacije, ograničavanjem frustracija i postizanjem kontrole čak i bez povodca. Jednom kada vaš pas shvati što mora učiniti, možete postići pouzdanost i kod većih distrakcija.

Na primjer: ako psa naučimo da “k nogi” znači da mora hodati uz našu lijevu nogu, takav trening možemo izvoditi kad prolazimo pored drugih pasa. Poslušati naredbu “k nogi” dok vuku i laju jednostavno nije moguće.

Jednom kada naučimo psa da riječ “tiho” znači prestati oglašavati se, više neće lajati dok se pokorava ovoj naredbi. A ako se psa uči da “dođi” znači da se mora vratiti svom gospodaru, a da “stani” znači da se ne smije pomicati, tada postaje lakše zaustaviti psa kad počne loviti mačku.

Svi gore navedeni scenariji i primjeri agresivnog ponašanja ukroćeni su pouzdanim treningom. A pouzdanu poslušnost puno je lakše održavati ako je e-ogrlica dio procesa!

Dakle DA, e-ogrlicu možete koristiti za širok spektar problema s ponašanjem psa i NE, ne biste trebali koristiti prečace samo kako bi “šokirali” psa kad je nestašan! Korištenje e-ogrlice nije za tu svrhu i nećete postići željene rezultate. Ne žurite i uvedite e-ogrlicu u trening poslušnosti. Pojačajte svoj trening i svoja očekivanja vježbajući vani, na stvarnim primjerima. Jednom kada ove vještine prenesete na upotrebu, vaš pas uči nova, primjerenija ponašanja u situacijama koje su mu ranije stvarale nevolju i frustraciju. Zajedno ćete graditi jače prijateljstvo koje se temelji na suradnji i komunikaciji. To vam može otvoriti vrata za još više novih avantura.

Uživajte u treningu

Odgovori